De vetzuren in vis (omega 3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.
Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram EPA en DHA binnen te krijgen. In 100 gram vette vis zit meer EPA en DHA dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Meer dan 1 keer per week vette vis eten is niet nodig.
Uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast is de meeste vis (en schaal- en schelpdieren) rijk aan de belangrijke vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is ook een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet, twee stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.
Sommige soorten vis bevatten door de bewerking erg veel zout, zoals gerookte zalm en zoute haring. Kies deze gezouten vis niet elke week.
Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Uit blik of diepvries gaat het vaak om minder vette zalm uit de Stille Oceaan. We noemen vis ‘vet’ als er meer dan 5% vet inzit. Je kunt dit checken op het etiket.
Voor mensen die geen vis eten, zijn visoliecapsules met de omega 3-vetzuren EPA en DHA een alternatief. Aangezien vis meer belangrijke stoffen bevat dan alleen vetzuren is het beter om voor vis te kiezen dan voor visoliecapsules slikken.
Gepaneerde vis of vis met een beslaglaagje zijn wel minder goede keuzes. Door het krokante jasje zuigen ze bij het bakken of frituren veel vet op. Kies daarom liever voor bijvoorbeeld gerookte vis in een salade of vis uit de oven.
Om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden, is het goed te letten op keurmerken zoals MSC en ASC. Bekijk ook de VisWijzer van het Wereldnatuurfonds.
Vis wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Dat gebeurt door de NVWA, voordat het in de winkel ligt. Daardoor is het eten van vis in Nederland veilig.
Inspiratie nodig?
Bron:
Welke vis mag je eten als je zwanger bent?
Vis eten is gezond, ook als je zwanger bent. Maar je kunt behoorlijk in de war raken van alle verschillende adviezen. Mag zalm nu wel of niet? Hoe zit het met gerookte vis en wat is er mis met tonijn? Alle “visadviezen” handig voor je op een rijtje. Met een tabel!
Daarom is vis belangrijk
Vis eten is belangrijk voor iedereen. Vis bevat namelijk een aantal voedingsstoffen die nauwelijks in andere producten zitten. Zo levert vis je jodium, vitamine D en visvetten. Dat is goed voor je eigen lichaam maar ook voor de ontwikkeling van je baby.
Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormoon en ondersteunt de groei van je baby.
Vitamine D is goed voor het stevig houden van je botten en de opbouw van het skelet van je baby.
Visvetten bestaan voor een groot deel uit het omega 3-visvetzuur DHA. DHA ingenomen door de moeder, is een belangrijke bouwsteen voor de ogen en de hersenen van je ongeboren baby.
Liefst zalm of andere vette vis tijdens de zwangerschap
Om voldoende visvetten binnen te krijgen zou je elke week 1 keer vis moeten eten, liefst vis die van nature veel vet bevat. In vette vis zitten namelijk meer visvetten dan in magere vis. Denk bij vette vis aan zalm, haring en sardines. Zolang je niet zwanger bent, zijn ook soorten als makreel en paling geschikt. Maar als je zwanger bent niet meer. Er zijn een aantal redenen waarom je bepaalde vis niet zou moeten eten: als de vis rauw is (zoals een nieuwe haring), als de vis gerookt is (zoals gerookte zalm) en als het om roofvissen gaat (zoals makreel en paling). Gelukkig blijft er nog veel keuze over.
En als je geen vis eet?
Wil je geen vis eten, dan is het wel slim om te zorgen voor aanvulling met de visvetzuren. Je kunt deze binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Ook zijn er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Dat staat dan op de verpakking vermeld.
Dit nu even niet
Geen rauwe vis
Rauwe vis kan net als andere rauwe producten de listeriabacterie bevatten. De kans op een besmetting is erg klein. Dus echt niet in elk stukje rauwe vis zit deze bacterie. Maar raak je besmet dan zou dit wel kunnen leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Neem dus geen risico en eet geen rauwe vis zoals in sushi, nieuwe haring, niet helemaal doorbakken zalm of oesters.
Geen gerookte vis
Ook gerookte vis kan de listeriabacterie bevatten. Verhit je de gerookte vis, bijvoorbeeld in een pastasaus of meegebakken in een quiche, dan kun je de gerookte vis wel eten. Door verhitting gaat namelijk de bacterie dood. Denk niet alleen aan gerookte zalm: dit advies geldt ook voor bijvoorbeeld gerookte heilbot en gerookte haring (bokking).
Geen roofvis
Roofvissen zijn vissen die leven van andere vissen in de zee. Dat betekent dat ze aan het einde van de voedselketen staan en alle verontreinigingen die in kleinere vissen zitten binnenkrijgen. Die verontreinigingen zoals zware metalen en dioxinen stapelen zich op in het lichaam van de vis. Dat maakt het gehalte aan die schadelijke stoffen te hoog, om tijdens de zwangerschap onbezorgd van die vis te kunnen genieten. Laat daarom gedurende je zwangerschap tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai staan. Het geldt voor alle bereidingen. Dus zowel voor verse en gerookte vis maar ook voor roofvissoorten uit blik, zoals tonijn uit blik.
Welke vis eet je wel en welke eet je liever niet tijdens de zwangerschap?
Vette vissen | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet schaal |
---|---|---|
Haring | uit blik, vers, verhit, zure haring/rolmops | nieuwe haring/Hollandse nieuwe/ zoute haring, gerookte haring (bokking)* |
Heilbot | vers, verhit | gerookte*, rauw |
Makreel | alle soorten | |
Poon | vers, verhit | rauw |
Paling | alle soorten | |
Sardines | vers, verhit, uit blik | rauw |
Sprot | vers, verhit | rauw |
Zalm | vers, verhit, uit blik | gerookte*, rauw |
Zwaardvis | alle soorten |
Magere vissen | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet |
---|---|---|
Ansjovis | vers, verhit, uit blik/pot | rauw |
Dorade | vers, verhit | rauw |
Forel | vers, verhit | gerookte* |
Kabeljauw | vers, verhit | rauw |
Koolvis | vers, verhit | rauw |
Kaviaar | vers, verhit, uit blik/pot | |
Lekkerbekje** | vers, gebakken | |
Schol | vers, verhit | rauw |
Snoek | alle soorten | |
Snoekbaars | alle soorten | |
Pangasius | vers, verhit | rauw |
Tilapia | vers, verhit | rauw |
Tong | vers, verhit | rauw |
Tonijn | alle soorten | |
Vissticks** | vers, gebakken |
Schaal- en schelpdieren | dit kun je wel eten | dit eet je liever niet |
---|---|---|
Garnalen | vers, verhit, uit blik, salade | rauw |
Inktvis | vers, verhit | rauw |
Krab | vers, verhit, uit blik, salade | |
Kokkels | vers, verhit | rauw |
Mosselen | vers, verhit | rauw |
Oesters | vers, verhit | rauw, gerookte* |
St jakobsschelpen (coquilles) | vers, verhit | rauw, gerookte* |
Vongole (schelpen) | vers, verhit | rauw |
*als gerookte soorten verhit worden, kun je ze wel
eten
**lekkerbekje en vissticks bevatten ook veel vet, maar dit zijn de vetten die er door de bereiding in komen. De vis die ervoor gebruikt wordt is magere vis en bevat dus weinig DHA.
Bron: Nutricia
Vis is gezondDit zit er in vis: | Dit is goed voor: |
---|---|
Vitamine A | De ogen, de huid, de groei en de weerstand |
Vitamine D | Stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies |
Vitamine B12 | De aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel |
Jodium | Een goed werkende schildklier |
Selenium | Een goed werkende schildklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel |
Piet de Visboer
Oosseldstraat 7
7004 DM Doetinchem
06-50810936
KVK 59393076